This commit is contained in:
2026-06-14 19:09:49 +02:00
parent 0d7c0d381a
commit 2237683c00
19 changed files with 768 additions and 0 deletions

View File

@@ -0,0 +1,97 @@
# zad 1
# a)
(2 * 3^3)/(sin(pi/6)) + log(2401,7) # 112
# b)
abs(-9 + 5^-3) + (2^(1/3))^(1/5) # 10.03929
# c)
2^(1/3) * log((3^5 + 5^2 - 12),2) + (3 + (7^(4/3)))^(1/5) # 10.03929
# zad 2
a = c(1,-10,12,3,2,1,-8,4,5)
A = matrix(a, 3, 3)
b = c(1,3,-1,2,1,5)
B = matrix(b,3, 2)
# a)
det(A) # 572
# b)
solve(A)
#[,1] [,2] [,3]
#[1,] 0.01048951 -0.04020979 0.04895105
#[2,] 0.17132867 0.17657343 0.13286713
#[3,] -0.05944056 0.06118881 0.05594406
# c)
t(A)
#[,1] [,2] [,3]
#[1,] 1 -10 12
#[2,] 3 2 1
#[3,] -8 4 5
# d)
A%*%B
# [,1] [,2] [,3]
#[1,] 1 -10 12
#[2,] 3 2 1
#[3,] -8 4 5
A%*%t(A)
#[,1] [,2] [,3]
#[1,] 74 -36 -25
#[2,] -36 120 -98
#[3,] -25 -98 170
A%*%A
#[,1] [,2] [,3]
#[1,] -125 1 -36
#[2,] 18 -22 108
#[3,] 62 43 -67
# e)
A[1,] * B[,2]
# [1] 2 3 -40
# zad 3 na kolokwium
c = c(1,2,5,-2,1,2,5,-3,-1,0,2,1,-2,3,5,2)
C = matrix(c, 4, 4)
D = c(-7,21,40,2)
solve(C,D)
# [1] 1 2 0 5
solve(C)[2,3]
# [1] -0.1578947
# zad 4 na kolokwium
w = (1:100)^2
summary.factor(w%%10)
# 0 1 4 5 6 9
# 10 20 20 10 20 20
summary.factor(w%%2 == 0)
# FALSE TRUE
# 50 50
summary.factor(w%%3 == 0)
# FALSE TRUE
# 67 33
summary.factor(w%%3 == 0 & w%%2 == 0)
# FALSE TRUE
# 84 16
# zad 5 na kolokwium
w = seq(21,29903, by=7)^3
summary.factor(w %% 100 == 23)
#FALSE TRUE
# 4226 43
# zad 6

View File

@@ -0,0 +1,76 @@
# będzie zadanie na kolokwium na rozkład geometryczny i Poissona
# zadanie 1
# rozkład dwumianowy
# a)
dbinom(2, 4, 1/3) # 0.2962963
# b)
pbinom(1, 4, 1/3) # 0.5925926
# c)
pbinom(2, 4, 1/3, F) # 0.1111111
# zadanie 2
# a)
dgeom(3, 0.02) # 0.01882384
# b)
pgeom(2, 0.02) # 0.058808
# zadanie 3
# a)
dbinom(2, 100, 0.01) # 0.1848648
dpois(2, 100 * 0.01) # 0.1839397
# b)
pbinom(6, 100, 0.01) - pbinom(1, 100, 0.01) # 0.2641669
sum(dbinom(2:6, 100, 0.01)) # 0.2641669
# obie metody są poprawne!
sum(dpois(2:6, 100 * 0.01)) # 0.2641579
# c)
pbinom(3, 100, 0.01, F) # 0.01837404
ppois(3, 100 * 0.01, F) # 0.01898816
# zadanie 4
# a)
dbinom(2, 4, 1/7) # 0.08996252
# b
dbinom(3, 5, 1/2) # 0.3125
dbinom(2, 3, 1/2) # 0.375
# zadanie 5
pbinom(3, 525, 0.004, F) # 0.1610156
#zad6
dbinom(3,10,1/2)
#b
sum(dbinom(4:7,10,1/2))
# zadanie 7
# a)
dgeom(7, 1/6) # 0.04651361
# b)
pgeom(4, 1/6, F) # 0.08037551
# zadanie 8
pbinom(3, 400, 0.005, F) # 0.1424233
# zadanie 9
# zadanie 10
# a)
dgeom(4,4/36) # 0.06936612
# b)
pgeom(3, 4/36, F) # 0.6242951

View File

@@ -0,0 +1,111 @@
# zadanie 1, kwantyle | kolokwium
# a)
# kwantyl rozkładu normalnego standaryzowanego N(0,1)
qnorm(0.97, 0, 1) # 1.880794
qnorm(0.97) # 1.880794 | wartości 0,1 są domyślne, więc wynik jest taki sam
# b)
qchisq(0.975, 9) # 19.02277
# c)
qt(0.95, 9) # 1.833113
# d)
qf(0.995, 10, 23) # 3.642008
# zadanie 2
# a)
pnorm(2.5, 1.5, 2) # 0.6914625
round(pnorm(2.5, 1.5, 2), 4) # zaokrąglony wynik do 4 miejsc po przecinku: 0.6915
# b)
round(pnorm(-0.5, 1.5, 2, F), 4) # 0.8413
# c)
round(pnorm(2, 1.5, 2) - pnorm(0.5, 1.5, 2), 4) # 0.2902
# d) na kolokwium będzie z abs
round(pnorm(5, 1.5, 2) - pnorm(-1, 1.5, 2),4) # 0.8543
# e)
round(pnorm(-0.5, 1.5, 2) + pnorm(0.5,1.5,2, F),4) # 0.8501
# f)
# |2x - 1| < 1
# -1 < 2x - 1 < 1
# 0 < 2x < 2
# 0 < x < 1
round(pnorm(1, 1.5, 2) - pnorm(0, 1.5 ,2),4) # 0.1747
# g)
# |3x - 1| > 2
# 3x - 1 < -2 && 3x -1 > 2
# 3x < -1 && 3x > 3
# x < -1/3 && x > 1
round(pnorm(-1/3, 1.5, 2) + pnorm(1, 1.5, 2, F), 4) # 0.7784
# zadanie 3
# na kolokwium będzie b) i d)
# a)
# 2x > -4.5
# 2 > -2.25
round(pnorm(-2.25, -4, 3.5, F), 4) # 0.3085
# b)
# |5x - 1| > 2.5
# 5x - 1 < -2.5 || 5x - 1 > 2.5
# 5x < -1.5 || 5x > 3.5
# -0.3 < -0.75 || x > 0.7
round(pnorm(-0.3, -4, 3.5) + pnorm(0.7, -4, 3.5, F), 4) # 0.9444
# c)
# -8 < 3x + 1 < 2
# -9 < 3x < 1
# -3 < x < 1/3
round(pnorm(1/3, -4, 3.5) - pnorm(-3, -4, 3.5), 4) # 0.2797
# d)
pnorm(7.5/4, -4, 3.5) - pnorm(-3.5/4, -4, 3.5) #0.139349
# zadanie 4 | N(1000, 50)
# a)
round(pnorm(900, 1000, 50) * 4000) # 91
# b)
qnorm(0.13, 1000, 50, F) # 1056.32
# zadanie 5 | N(6.8, 0.3)
# a)
round(pnorm(7.1, 6.8, 0.3) * 30) # 25
# b)
qnorm(0.15, 6.8, 0.3) # 6.48907
# zadanie 6 | N(15, 13)
# a) 22,05 < x < 22,10
(pnorm(10,15,13)-pnorm(5,15,13)) # 0.129383
# b)
pnorm(20,15,13,F) # 0.3502612
# zadanie 7 | N(20,5)
#a) p = 0.8849 X < k1
qnorm(0.8849, 20, 5)
#25.99922
#b) p =0.6554 X > k2
qnorm(0.6554, 20, 5, F)
#18.0003
# c)
20 - qnorm((1 - 0.6554) / 2, 20, 5) # 4.725577
# d)
20 - qnorm(0.00511/2, 20, 5) #14.00008

View File

@@ -0,0 +1,74 @@
# zadanie 1
# a)
# P(x > 5) = 70 / 200
x_5 = 70 / 200
# P(x <= 5) = 1 - x_5
x_5_F = 1 - x_5
sigma = 1
# (5 - m) / sig = qnorm(1 - 70/200)
m = 5 - sigma * qnorm(x_5_F)
round(pnorm(6, m, sigma) - pnorm(3, m, sigma), 4) # 0.8638
# b)
# P(x < 6) = 0.8
x_6 = 0.8
wariancja = 4
sigma = sqrt(wariancja) # 2
# (6 - m) / sigma = qnorm(0.8)
m = 6 - qnorm(0.8) * sigma
round(pnorm(6, m, sigma) - pnorm(3, m , sigma), 4) # 0.5449
# zadanie 2
m = 5.2 # w procentach
# P(x < 3) = 12.1%
P_x = 0.121
# (3 - m) / sigma = qnorm(P_x)
sigma = (3 - m)/qnorm(P_x)
print(sigma) # 1.880338
qnorm(0.8, m, sigma) # 6.782532%
# zadanie 3
m = -5
# P( X < -2) = 0.95
sig = (-2 - m)/qnorm(0.95)
sig # 4.255698
# P(X > 0)
pnorm(0, m, sig, F) # 0.003058688
# zadanie 4
# aby zdać: ponad 50%
# pierwszy termin: średnio: 46%, zdawalność: 40%
# a)
# P(X > 0.7) = ?
a = 0.7
m = 0.46
sigma = (0.5 - m)/qnorm(0.6)
pnorm(0.7, m, sigma, F)
# b)
qnorm(0.1, m, sigma, F)
# zadanie 5
sigma = 0.12
# P(x > 0.8) = 3/12
P_x = 3/12
# (0.8 - m) / sigma = qnorm(3/12)
m = 0.8 - qnorm(1 - P_x) * sigma
qnorm(0.1, m, sigma, F) # 0.8728474
# zadanie 6
m = 86.5
P_x = 0.3472
a = 82.5
sigma = (a - m)/qnorm((1 - P_x)/2)
round(pnorm(95, m, sigma, F) * 400) # 68

View File

@@ -0,0 +1,60 @@
# Zadanie 1
A = matrix(c(1, 1, qnorm(0.3), qnorm(0.75)), 2, 2)
B = c(5281.21, 9090.9)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
print(m)
print(sigma)
# a)
# P(x > 7800)
pnorm(7800, m, sigma, F) * 100 # 39.42534
# b)
round(qnorm(15/100, m, sigma),2) # 3654.13
# zadanie 2
A = matrix(c(1, 1, qnorm(0.8), qnorm(0.44)), 2, 2)
B = c(120, 90)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
# a)
# P(X < 45)
pnorm(45, m, sigma) # 0.05051767
# b)
qnorm(0.13, m, sigma, F) # 128.6069
# zadanie 3
m = 165.5
sig = (155 - m)/qnorm((1 - 0.93)/2)
round(pnorm(170, m, sig, F) * 500)
# zadanie 4
A = matrix(c(1, 1, qnorm(11/12), qnorm(2/12)), 2, 2)
B = c(0.9, 0.5)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
qnorm(0.1, m, sig, F)
# zadanie 5
m = 4001.50
sig = (3503 - m)/qnorm((1 - 0.15)/2)
qnorm(0.25, m, sig, F)
# zadanie 6
# 45 < X < 55
A = matrix(c(1, 1, qnorm(2/524), qnorm(517/524)), 2, 2)
B = c(17, 70)
wynik = solve(A,B)
m = wynik[1]
sig = wynik[2]
pnorm(55, m, sig) - pnorm(45, m, sig)

View File

@@ -0,0 +1,88 @@
# zadanie 1 | zmienne ciągłe
n = 130
m = 7
sig = 1/2
# P(x1 + x2 + ... + xn > 900)
pnorm(900, n * m, sig * sqrt(n), F) # 0.9602947
# zadanie 2 na kolokwium | zmienne skokowe
n = 2000
p = 0.002
q = 1 - p
# a)
# P(6 <= Sn <= 12)
# rozkład dwumianowy
sum(dbinom(6:12, n, p)) # 0.2144444
# rozkład poissona
sum(dpois(6:12, n * p)) # 0.2145959
# b)
# P(Sn >= 1992)
n = 2000
q = 0.002
p = 1 - q
# rozkład dwumianowy
sum(dbinom(1992:2000, n, p)) # 0.9787556
# CTG P(Sn >= 1992) = P(Sn >= 1991.5)
pnorm(1991.5, n * p, sqrt(n * p * q), F) # 0.9878469
# zadanie 3 | zmienne ciągłe
n = 500 / 2
m = 1.99
sig = 0.05
# P(x1 + x2 ... + xn < 500)
pnorm(500, n * m, sig * sqrt(n)) # 0.9992173
# zadanie 4
n = 1000 # ok
p = 0.525 # nie ok
q = 1 - p
# P(450 < Sn < 520)
# P(451 <= Sn <= 519)
sum(dbinom(451:519, n, p)) # 0.3636469
# nie można użyć poissona
pnorm(519.5, n * m, sqrt(n * p * q)) - pnorm(450.5, n * m, sqrt(n * p * q))
# zadanie 5
n = 1200
p = 0.08
q = 1 - p
# P(0.07 < Sn < 0.11)
sum(dbinom(0.08:0.10, n, p))
pnorm(0.10, n * p, sqrt(n * p * q)) - pnorm(0.08, n * p, sqrt(n * p * q)) # 2.053723e-26
# zadanie 6
n = 5000
p = 0.01
q = 1 - p
z = 0.015 * n
# n * p nie jest <= 10, więc nie można użyć poissona
# P(x1 + ... + xn < z)
sum(dbinom(1:z, n, p)) # 0.9996532
pnorm(z, n * p, sqrt(n * p * q)) # 0.9998098
# poprawka ctg
pnorm(z - 0.5, n * p, sqrt(n * p * q)) # 0.9997514
# zadania na kolokwium
# 1. układ równań | lab1
# 2. wektor wielokrotności i do potęgi i zliczyć ile elementów jest podzielnych przez jakieś wartości | lab1
# 3. rozkład z listy nr 2 geometryczny albo dwumianowy
# 4. rozkład normalny i prawdopodobieństwo z wartością bezwzględną | lab 3
# 5. kwantyle | lab 3
# 6. zadanie nr 2 tego co dzisiaj
# 7. standaryzacja rozkładu normalnego, ale 1 niewiadoma (m/sig nieznane) | lab 4 i 5
# 8. standaryzacja rozkładu normalnego, dwie niewiadome | lab 5

View File

@@ -0,0 +1,13 @@
Version: 1.0
RestoreWorkspace: Default
SaveWorkspace: Default
AlwaysSaveHistory: Default
EnableCodeIndexing: Yes
UseSpacesForTab: Yes
NumSpacesForTab: 2
Encoding: UTF-8
RnwWeave: Sweave
LaTeX: pdfLaTeX

View File

@@ -0,0 +1,243 @@
# === Lista 1 ===
# rozwiązywanie układu równań
# zadanie 3
macierz_ukladu = matrix(c(1, 2, 5, -2, 1, 2, 5, -3, -1, 0, 2, 1, -2, 3, 5, 2), 4, 4) # wypisujemy liczby kolumnami w pierwszy argumencie, w drugim ile wierszy, w trzecim ile kolumn
macierz_rozwiazan = c(-7, 21, 40, 2) # wektor rozwiązań
solve(macierz_ukladu, macierz_rozwiazan) # solve(A, B) rozwiązuje układ równań
solve(macierz_ukladu)[2, 3] # podaje wartość elementu w drugim wierszu, w trzeciej kolumnie macierzy odwrotnej do macierzy układu
# zadanie 7
macierz_ukladu = matrix(c(-9, 15, -14, -1, 13, 5, 18, 6, 8, 12, 10, -4, -1, 5, 8, 12), 4, 4)
macierz_rozwiazan = c(4, 298, 294, 120)
solve(macierz_ukladu, macierz_rozwiazan) # rozwiązujemy układ
# zadanie 4
# wektory wielokrotności i potęg
w = (1:100)^2 # wektor zawierający kwadraty liczb od 1 do 100
summary.factor(w%%10) # wyświetla ile liczb występuje na pozycji dziesiątek
summary.factor(w%%2 == 0) # zlicza ile liczb jest podzielnych przez 2
summary.factor(w%%3 == 0) # zlicza ile liczb jest podzielnych przez 3
summary.factor(w%%3 == 0 & w%%2 == 0) # zlicza ile jest podzielnych przez oba
# zadanie 5
w = seq(21, 29903, 7)^3 # wektor wielokrotności liczby 7 od 21 do 29903
summary.factor(w %% 100 == 23) # ile liczb w tym wektorze kończy się na 2 ostatnie cyfry 23
# === Lista 2 ===
# typ skokowy
# zadanie 1
dbinom(2, 4, 1/3) # prawdopodobieństwo, że nauczyciel wybierze 2 osoby z dostępnych 4 jeśli prawdopodobieństwo wybrania jednej wynosi 1/3. używamy dbinom jeśli prawdopodobieństwo ma być równe X (pierwszemu argumentowi)
pbinom(1, 4, 1/3) # prawdopodobieństo wybrania mniej niz 2 osób. pbinom jeśli X <= wartość (tu mniejszy równy 1)
pbinom(2, 4, 1/3, F) # prawdopodobieństwo wybrania co najmniej 3 osób (czyli więcej niż 2 osób). pbinom z F na końcu
# binom jeśli liczba sukcesów
# zadanie 2
dgeom(3, 0.02)
pgeom(2, 0.02)
# geom jeśli liczba porażek do pierwszego sukcesu
# zadanie 3
dbinom(2, 100, 0.01)
dpois(2, 100 * 0.01)
# można zrobić dwoma funkcjami ale nie wiem czemu
pbinom(6, 100, 0.01) - pbinom(1, 100, 0.01) # odejmujemy szansę na co najmniej 6 elementów od szansy na co najmniej 1 element
sum(dbinom(2:6, 100, 0.01)) # sumujemy prawdopodobieństwo | lepsza metoda
pbinom(3, 100, 0.01, F) # co najmniej 4 elementy
ppois(3, 100 * 0.01, F)
# === Lista 3 ===
# typ ciągły
# zadanie 1
qnorm(0.97, 0, 1) # rozkład normalny od 0 do 1 (to wartości domyślne tych argumentów więc bez też zadziała)
qchisq(0.975, 9)
qt(0.95, 9)
qf(0.995, 10, 23)
# zadanie 2
pnorm(2.5, 1.5, 2)
pnorm(-0.5, 1.5, 2, F)
round(pnorm(2, 1.5, 2) - pnorm(0.5, 1.5, 2), 4)
round(pnorm(5, 1.5, 2) - pnorm(-1, 1.5, 2),4)
# zadanie 3
#b)
round(pnorm(0.7, -4, 3.5, F) + pnorm(-0.3, -4, 3.5),4)
#d)
pnorm(7.5/4, -4, 3.5) - pnorm(-3.5/4, -4, 3.5)
# zadanie 4
round(pnorm(900, 1000, 50) * 4000)
qnorm(0.13, 1000, 50, F)
# === Lista 4 ===
# zadanie 1
#a)
sigma = 1
# P(3 < X < 6)
U = qnorm(1 - 70/200)
m = 5 - U * sigma
round(pnorm(6, m, sigma) - pnorm(3, m, sigma), 4)
# b)
sigma = sqrt(4)
U = qnorm(0.85)
m = 6 - U * sigma
round(pnorm(6, m, sigma), 4)
# zadanie 2
m = 5.2
# P(X < 3) = 12.1
X = 3
U = 0.121
sigma = (X - m)/qnorm(U)
qnorm(0.8, m, sigma)
# zadanie 3
m = -5
# P(X < 2) = 0.95
U = qnorm(0.95)
sig = (-2 - m) / U
pnorm(0, m, sig, F)
# zadanie 4
X = 0.7
U = qnorm(1 - 0.4)
m = 0.46
sigma = (0.5 - m) / U
pnorm(X, m, sigma, F)
qnorm(0.1, m, sigma, F)
# zadanie 5
sigma = 0.12
# P(X > 0.8) = 3/12
U = qnorm(3/12, lower.tail = FALSE)
X = 0.8
m = X - U * sigma
qnorm(0.1, m, sigma, F)
# zadanie 6
m = 86.5
X = 90.5
U = qnorm((0.3472 /2) + 0.5)
# P(82.5 < X < 90.5) = 0.3472
sigma = (X - m) / U
round(pnorm(95, m, sigma, F) * 400)
# === Lista 5 ===
# zadanie 1
# qnorm(3/10) = 5281.21
# qnorm(3/4) = 9090.90
A = matrix(c(1, 1, qnorm(3/10), qnorm(3/4)), 2, 2)
B = c(5281.21, 9090.9)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
#a)
# P(X > 7800)
pnorm(7800, m, sigma, F) * 100
# b)
round(qnorm(0.15, m, sigma), 2)
# zadanie 2
# qnorm(0.2) < 2
A = matrix(c(1, 1, qnorm(0.2, lower.tail = FALSE), qnorm(0.44)), 2, 2)
B = c(120, 90)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
# a)
pnorm(45, m, sigma)
# b)
qnorm(0.13, m, sigma, F)
# zadanie 3
m = 165.5
# 155 < qnorm(0.93) < 176
U = qnorm(0.93 / 2 + 0.5)
X = 176
sigma = (X - m) / U
round(pnorm(170, m, sigma, F) * 500)
# zadanie 4
# qnorm(0.9, lower.tail = False) = 1/12
# qnorm(0.5) = 2/12
A = matrix(c(1, 1, qnorm(1/12, lower.tail = FALSE), qnorm(2/12)), 2, 2)
B = c(90, 50)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
qnorm(0.1, m, sigma, F)
# zadanie 5
m = 4001.5
# 3503 < P(X) < 4500
X = 3503
U = qnorm((1 - 0.15) / 2)
sigma = (X - m) / U
qnorm(0.25, m, sigma, F)
# zadanie 6
# qnorm(2/524) = 17
# qnorm(7/524, F) = 70
A = matrix(c(1, 1, qnorm(2/524), qnorm(7/524, lower.tail = FALSE)), 2, 2)
B = c(17, 70)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
pnorm(55, m, sigma) - pnorm(45, m, sigma)
# === Lista 6 ===
n = 2000
p = 0.002
q = 1 - p
sum(dbinom(6:12, n, p))
if (n >= 50 & n * p <= 10) {
sum(dpois(6:12, n * p))
}
p = q
q = 0.002
sum(dbinom(1992:2000, n, p))
pnorm(1992, n * p, sqrt(n * p * q), F)

View File

@@ -0,0 +1,201 @@
# układ równań
A = matrix(c(-9, 15, -14, -1, 13, 5, 18, 6, 8, 12, 10, -4, -1, 5, 8, 12), 4, 4)
B = c(4, 298, 294, 120)
solve(A, B)
solve(A)
solve(A)[1, 4]
# wektory
## Skonstruować wektor w trzecich potęg wielokrotności liczby 7 od 21 do 29903
## następnie zliczyć, ile wśród elementów tego wektora jest liczb, których dwie ostatnie cyfry to
## 23.
w = seq(21, 29903, 7)^3
summary.factor(w %% 100 == 23)
## Skonstruować wektor w kwadratów liczb od 1 do 100 a następnie zliczyć, które
## cyfry oraz jak często występują na pozycji jedności w wyznaczonych kwadratach (użyć operatora modulo, funkcji summary oraz typu factor). Ile wśród kwadratów liczb od 1 do 100 jest
## podzielnych przez 2, przez 3 oraz przez 2 i 3?
w = (1:100)^2
summary.factor(w %% 2 == 0)
summary.factor(w %% 3 == 0)
summary.factor(w %% 3 == 0 & w %% 2 == 0)
# dwumianowy i geom | lista 2
# zad 1
# P(X = 2)
dbinom(2, 4, 1/3)
# P(X < 2)
pbinom(1, 4, 1/3)
# P(X > 2)
pbinom(2, 4, 1/3, F)
# zad 2
prob = 0.02
dgeom(3, prob)
pgeom(2, prob)
# zad 3
size = 100
prob = 0.01
# P(X = 2)
dbinom(2, size, prob)
dpois(2, size * prob)
# P(2 < X < 6)
sum(dbinom(2:6, size, prob))
pbinom(3, size, prob, F)
# zad 4
dbinom(2, 4, 1/7)
dbinom(3, 5, 1/2) > dbinom(2, 3, 1/2)
# kwantyle
qnorm(0.97)
qchisq(0.975, 9)
qt(0.95, 9)
qf(0.995, 10, 23)
# zad 2
# d)
# |x - 2| < 3
# x - 2 < 3 || x - 2 > -3
# x < 5 || x > -1
pnorm(5, 1.5, 2) - pnorm(-1, 1.5, 2)
# e)
# |x| > 0.5
# x > 0.5 || x < -0.5
pnorm(-0.5, 1.5 ,2) + pnorm(0.5, 1.5, 2, F)
# f)
# -1 < 2x - 1 < 1
# 0 < 2x < 2
# 0 < x < 1
pnorm(1, 1.5, 2) - pnorm(0, 1.5, 2)
# g)
# 3x - 1 > 2 || 3x -1 < -2
# 3x > 3 || 3x < -1
# x > 1 || 3 < -1/3
pnorm(-1/3, 1.5, 2) + pnorm(1, 1.5, 2, F)
# zad 3
# 5x - 1 > 2.5 || 5x -1 < -2.5
# 5x > 3.5 || 5x < -1.5
pnorm(-1.5/5, -4, 3.5) + pnorm(3.5/5, -4, 3.5, F)
# 4x - 2 <= 5.5 || 4x -2 >= -5.5
# -5.5 < 4x - 2 < 5.5
# -3.5 < 4x < 7.5
pnorm(7.5/4, -4, 3.5) - pnorm(-3.5/4, -4, 3.5)
# zad 4
# P(X < 900)
round(pnorm(900, 1000, 50) * 4000)
qnorm(0.13, 1000, 50, F)
# zad 5
round(pnorm(7.1, 6.8, 0.3) * 30)
qnorm(0.15, 6.8, 0.3)
# zad 6
# 22:05 < X < 22:10
# 22 * 5/60 < X < 22 * 10/60
pnorm(22 * 1/6 * 60, 15, 13) - pnorm(22 * 5/60 * 60, 15, 13)
pnorm(22, 15, 13, F)
# standaryzacja rozkładu normalnego
# zad 1
# P(X > 5) = 70/200
sigma = 1
m = 5 - sigma * qnorm(70/200, lower.tail = FALSE)
round(pnorm(6, m, sigma) - pnorm(3, m, sigma), 4)
# P(X < 6) = 0.8
sigma = sqrt(4)
m = 6 - sigma * qnorm(0.8)
round(pnorm(6, m, sigma) - pnorm(3, m, sigma) ,4)
# zad 2
m = 5.2
U = qnorm(0.121)
sigma = (3 - m)/U
qnorm(0.8, m, sigma)
# zad 3
m = -5
X = -2
U = qnorm(0.95)
sigma = (X - m)/U
pnorm(0, m, sigma, F)
# zad 4
m = 0.46
X = 0.5
U = qnorm(0.6)
sigma = (X - m)/U
pnorm(0.7, m, sigma, F)
# zad 1
A = matrix(c(1, 1, qnorm(3/10), qnorm(3/4)), 2, 2)
B = c(5281.21, 9090.9)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
pnorm(7800, m, sigma, F) * 100
qnorm(0.15, m, sigma)
# zad 3
m = 165.5
# 155 < X < 176
U = qnorm((1 - 0.93)/2)
sigma = (155 - m)/U
round(pnorm(170, m, sigma, F) * 100)
# zad 4
A = matrix(c(1, 1, qnorm(1/12, lower.tail = FALSE), qnorm(2/12)), 2, 2)
B = c(0.9, 0.5)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
qnorm(0.1, m, sigma, F)
A = matrix(c(1, 1, qnorm(11/12), qnorm(2/12)), 2, 2)
B = c(0.9, 0.5)
wynik = solve(A, B)
m = wynik[1]
sigma = wynik[2]
qnorm(0.1, m, sig, F)
# zadanie 2 lista 6
n = 2000
p = 0.002
q = 1 - p
sum(dbinom(6:12, n, p))
if (n >= 50 & p < 10) {
print("Rozkład poissona")
sum(dpois(6:12, n * p))
} else {
print("Nie można użyć rozkładu poissona")
}